Grafisch Ontwerpen

Je gaat leren ontwerpen met vectoren in Adobe Illustrator, dit betekent dat je ontwerp nooit wazig of onscherp kan worden!

          Logo ontwerp                        Visitekaartje                                    Huisstijl

Let op! In verband met Corona zijn de opdrachten wat aangepast. Download onderstaande opdrachtbrief voor duidelijke instructies voor de weken dat je vanuit huis werkt. 


Huisstijl (les 1)

Je hebt vast weleens van het woord 'huisstijl' gehoord. Het heeft niks met een huis te maken, het gaat meer om een stijl die bedrijven en organisaties gebruiken om hun brieven, enveloppen, mails, website eenzelfde look te geven zodat andere mensen ook kunnen zien om welk bedrijf/organisatie het gaat. Daarnaast zorgt het voor een professionele look! Meestal laten bedrijven of organisaties deze huisstijl door een grafisch ontwerper vormgeven.

Deelopdracht 1

Huisstijl Opdracht
Op de bovenstaande afbeeldingen zie je de (online) huisstijlen van verschillende bedrijven afgebeeld. De namen en de functie van de bedrijven zijn echter zwart gemaakt. Sla al deze afbeeldingen op en zet ze op jouw blog beschrijf bij elke afbeelding welk bedrijf jij denkt dat bij de website hoort. Beschrijf waarom jij dit vindt en benoem hierbij ten minste 3 visuele punten per huisstijl.

Denk aan logo, kleurgebruik, lettertype en afbeeldingen in je antwoord.

Om je een beetje op weg te helpen zijn dit de bedrijven waarbij de websites horen, en waarvan jij de juiste moet uitkiezen: Advocatenkantoor, Timmerbedrijf, School, Overheid, Bakker, Autobedrijf, Feestwinkel, Kapper.


Typografie en kleur (les 1 en 2)

Typografie is een beter woord voor lettertype. Zoals je weet zijn er miljoenen verschillende lettertypes te vinden en heeft elk lettertype (of font in het Engels) een andere uitstraling. Het maakt dan ook veel uit wat voor lettertype je kiest.

Kijk maar eens naar een aantal winkels in de stad. Elke winkel gebruikt weer een ander lettertype. Zo zal een chocoladewinkel eerder kiezen voor sierlijke letters terwijl een computerwinkel eerder strakke of futuristische letters zal kiezen.

Typografie zegt dus veel over de uitstraling maar kleur doet dat ook. Gele kleuren doen je bijvoorbeeld eerder aan de zomer denken of aan iets vrolijks terwijl rood harder overkomt en ook meer opvalt.

Deelopdracht 2

In deze opdracht ga je jouw naam met verschillende lettertypes opschrijven. Bij elk lettertype past weer een ander logo. 

Zoek in Word 5 lettertypes uit die jij mooi vindt gebruik jouw initialen (eerste letter van je voornaam en van je achternaam). Deze Initialen zet je onder elkaar in Word en voor elk van de 5 lettertypes houd je steeds een stuk over (5 enters ruimte) zodat je daar straks ruimte hebt om te tekenen. 

De word bestanden printen we uit zodat je naast de lettertypes kunt schetsen met potlood of pen. Uiteindelijk ga je namelijk naast de initialen een schetsje maken van je logo waarbij je de vormgeving van dit lettertype aanhoudt. In totaal ontwerp je dus 5 kleine logo's. Denk hierbij ook aan welke kleuren je gebruikt om de schetsen in te kleuren.

De schetsen scan je in of fotografeer je en publiceer je op jouw blog.


Jouw eigen Huisstijl

Om jouw eigen huisstijl te bedenken ga je eerst een mind map en een mood board maken.

Mind Map

Schrijf jouw naam in het midden en zet hieromheen 10 dingen die iets met jouw te maken hebben. Bijvoorbeeld jouw hobby's of waar je vandaan komt. Bij elk ding schrijf je een visueel kenmerk, dat betekent iets wat in jou opkomt dat je kunt zien en wat je kunt gebruiken voor jouw huisstijl. Bijvoorbeeld als je van voetbal houdt de kleur groen of de kleuren van jouw favoriete team.

Als je dit hebt gedaan onderstreep of omcirkel je de 5 visuele kenmerken die jij bij elkaar vindt passen en waarmee jij een huisstijl wilt vormgeven. Maak een foto van jouw mind map en zet deze op jouw blog.


 Mood Board

Gebruik jouw mind map om vervolgens een mood board te maken waarin je laat zien wat jouw persoonlijke huisstijl wordt. Gebruik ten minste 5 afbeeldingen en laat zowel kleur als typografie zien. Het mood board kun je in Word maken en uploaden naar jouw blog of meteen op jouw blog in een nieuw blogbericht. Zet het mood board op jouw blog.




Oefenen met Adobe Illustrator CC

In dit blok ga je met een nieuw software programma leren werken: Adobe Illustrator. Vorig jaar heb je al geleerd met Adobe Photoshop te werken. Illustrator is handiger en beter om logo's mee te ontwerpen terwijl Photoshop eerder bedoeld is om foto's mee te bewerken.

Om het programma beter te begrijpen vind je hieronder een link naar 2 lesjes (tutorials) die je eerst zal moeten volgen. Bekijk de video en doe met de video mee in Illustrator.
Open dus de video én Illustrator tegelijkertijd.

Maak een screenshot van het resultaat (dit doe je met Knipprogramma) en plaats dit screenshot op jouw blog. Schrijf erbij wat je ervan hebt geleerd.


Eindopdracht 1: Logo

Een logo zegt veel over een organisatie of bedrijf. Wanneer je een logo ziet weet je vaak meteen om welk bedrijf of organisatie het gaat. Het logo hangt natuurlijk wel samen met de typografie en kleur. Wanneer een logo hoekige vormen heeft en de typografie is sierlijk dan botst dat met elkaar.

Je gaat je eigen logo ontwerpen. Een logo dat iets over jou zegt. Je hebt al gekeken naar welke typografie en kleuren jou aanspreken maar nu moet je het nog gaan omzetten naar een logo. In het bestand hieronder vind je de opdrachtomschrijving en de eisen waar dit logo aan moet voldoen. Je hebt twee lessen voor het ontwerpen en maken van dit logo. 

Inleveren op Blog: Een PNG bestand van jouw logo zet je op jouw blog.

LET OP! Omdat je nu thuis werkt aan jouw schoolopdrachten en niet elke leerling toegang heeft tot Illustrator maak je jouw logo in Desygner, deze app kun je downloaden in de App Store of Google Play Store. In de afbeelding hieronder zie je de belangrijkste functies.

DESYGNER TUTORIAL VOOR LOGO als je de App op je telefoon gebruikt

Desygner Tutorial voor LOGO als je een laptop of desktop gebruikt

LOGO OPDRACHT FORMULIER


Eindopdracht 2: Visitekaartje

Wanneer je een eigen onderneming hebt of wil starten is het belangrijk dat je laat zien aan de mensen dat jouw bedrijf/onderneming bestaat en wat je doet. Een manier om je netwerk te verbreden is het uitdelen van visitekaartjes. Deze kaartjes moeten er natuurlijk wel mooi en strak uitzien en de sfeer of boodschap van jouw onderneming overbrengen. Bij een visitekaartje wordt deze sfeer en professionaliteit bepaald door de kleuren, de typografie en het logo op het visitekaartje. Soms kiezen bedrijven zelfs voor een afwijkende vorm van het visitekaartje om origineel te zijn en het kaartje nog meer te laten opvallen. 

In de vorige deelopdracht heb je een logo ontworpen die iets over jou zegt. In deze les ga je een visitekaartje voor jezelf ontwerpen. Jouw logo moet hier ook op komen te staan.

Je gaat ook een visitekaartje maken waarop het volgende staat:

  • Jouw logo (gemaakt in Desygner)

  • Naam en Achternaam

  • School en klas

  • Een achtergrond of andere vorm die je hebt toegevoegd en die past bij jouw logo.

Denk goed na over het lettertype, de indeling en over de achtergrond of andere vormen/afbeeldingen die je in dit visitekaartje plaatst. Deze moeten een geheel vormen met jouw logo en passen bij de stijl die je in jouw mood board hebt laten zien.

LET OP! Omdat je nu thuis werkt aan jouw schoolopdrachten en niet elke leerling toegang heeft tot Illustrator maak je jouw logo in Desygner, deze app kun je downloaden in de App Store of Google Play Store. In de afbeelding hieronder zie je de belangrijkste functies voor het maken van een visitekaartje.

DESYGNER TUTORIAL VISITEKAARTJE als je de App gebruikt

Desygner Tutorial voor als je een laptop of desktop gebruikt:


Presenteren en Beoordelen

In de laatste les ga je het visitekaartje van een klasgenootje beoordelen.
Je gebruikt hiervoor het onderstaande beoordelingsformulier.

Je stuurt het ingevulde formulier naar het klasgenootje dat je hebt beoordeeld. Het ingevulde formulier over jouw visitekaartje zet je op jouw eigen blog.



Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin